Pure chocolade
Pure chocolade staat bekend als een van de gezondere varianten binnen de cacao en chocolade producten. Deze plek wordt gedeeld met rauwe cacao en chocolade producten. Wat hebben deze twee met elkaar gemeen? Beide producten hebben een hoog cacaogehalte dat afkomstig is van de cacaoboon. Deze boon is rijk aan antioxidanten in de vorm van flavanoïden en gezonde mineralen als magnesium, resvervatrol, tryptofaan & anandamide en heeft een bittere smaak.
Volgens de Warenwet mag een product ‘pure chocolade’ worden genoemd als het voor ten minste 54% uit cacao bestaat. In de regel geldt hoe hoger de cacaogehalte is, des te gezonder het is.
Productie van pure chocolade
Pure chocolade van de Notenshop bevat tussen de 54% en 80% cacao. Door het hoge gehalte onbewerkte cacao en de bijbehorende vitamines en mineralen biedt het veel voordelen voor je lichaam en algemene gezondheid. Maar hoe wordt pure chocolade nou eigelijk gemaakt? Als eerste heb je cacaobonen nodig uit de cacaovrucht. De cacaobonen worden geplukt en bedekt met bananenbladeren en in de zon gelegd. Door de hitte gaan de bonen gisten. De bonen worden nu donkerbruin en krijgen een welbekende cacaosmaak die kenmerkend is voor pure chocolade.
Om er pure chocola van te maken wordt de schil verwijderd en worden de bonen gemalen en geroosterd. Wat er dan overblijft noem je de cacaomassa. Een deel van de cacaomassa wordt vervolgens geperst, zodat er cacaoboter ontstaat. De cacaoboter wordt daarna toegevoegd aan het andere deel van de cacaomassa. Belangrijk verschil met melkchocolade is dat er bij pure chocolade geen melkpoeder wordt toegevoegd. Nu rest alleen nog het chocolade mengsel in een vorm te gieten en het af te laten koelen en voilà, je hebt pure chocolade!
Dosering pure chocolade
Ook voor pure chocolade geldt dat je met mate moet genieten. Wat betekent dit concreet? Ongeveer 10 gram per dag, dat zijn ongeveer 2 kleine blokjes pure chocolade. Meer kan altijd natuurlijk, maar dan draagt het niet meer bij aan je gezondheid. Je kunt hiervoor het beste pure chocolade eten met een cacaogehalte van minimaal 70%, zoals onze pure Tony’s Chocolonely chocoladereep. In het begin is de bittere smaak van pure chocolade even wennen, maar met maar met wat oefenen kunt het opbouwen naar een hoger gehalte.