Quinoa
Quinoa is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze pseudograan wordt vaak gebruikt als alternatief voor onder ander rijst en pasta. Daarnaast is het ook nog eens glutenvrij.
Wat is quinoa?
De quinoa plant kent haar oorsprong in Zuid-Amerika in het Andesgebergte. Zo komt groeit deze plant met name in Colombia en Peru. Het eetbare gedeelte van deze plant zijn de zaadjes.
Quinoa heeft van zichzelf een nootachtige smaak en wordt vaak vergeleken met graan. Om deze reden wordt de zaadjes ook wel pseudogranen genoemd. De bereidingswijze lijkt echter veel op de bereiding van onder andere rijst en couscous.
In tegenstelling tot de meeste granen, is quinoa geheel glutenvrij en kan uitstekend gebruikt worden wanneer iemand geen gluten kan of mag eten.
Quinoa rijk aan voedingstoffen
Quinoa is met name populair dankzij de grote hoeveelheid voedingsstoffen die het met zich meebrengt. Net zoals vele granen is quinoa rijk aan vitaminen, mineralen. Echter in tegenstelling tot de meeste granen bevat quinoa veel meer vezels en eiwitten. Quinoabloem is om deze reden uitermate geschikt om toe te voegen aan verschillende bakproducten. Zo wordt de eiwitkwaliteit en de verteerbaarheid verhoogd.
Quinoa bereiden
Quinoa kent oneindig veel mogelijkheden en het is daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk te bereiden. De zaden hebben een wat korrelachtige en zachte structuur. Wanneer je het wil gaan koken dien je dezelfde bereidingswijze aan te houden als bij rijst. Het is daarom ook de verstandig om twee delen vocht aan te houden en een deel quinoa.
Quinoa kan daarnaast in principe gebruikt worden als iedere andere graansoort. Het is mogelijk om deze zaadjes naturel te eten, maar het is ook mogelijk om de zaden te verwerken in verschillende baksels.
Quinoa bestel je eenvoudig en snel bij de Notenshop. Wij bezorgen op ieder gewenst adres in België.